Людина без прав, як сокіл без крил



10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини. Саме у цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини. Загальна декларація прав людини є видатним документом в історії людства. Цим документом закріплено, що права людини – невід’ємний елемент людської особистості і людського буття. Загальною декларацією прав людини започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

До створення цього універсального документу не існувало ефективного та дієвого механізму захисту основоположних і невід’ємних прав людини. Особливо гострим стало питання захисту прав людини після Другої світової війни. Увесь світ тоді об’єднався заради однієї спільної мети – створення єдиної міжнародної системи захисту прав людини.

З нагоди Дня прав людини я провела для юних читачів усний журнал «Людина без прав, як сокіл без крил». Мета - підвищити правову культуру, навчити дітей визначати у повсякденному житті правові ситуації та встановлювати шляхи їх розв’язання. 

Я пояснила дітям окремі статті Конвенції про права дитини на прикладі ситуацій, у які потрапляють герої художніх творів, таких як «Попелюшку», «Мауглі», Том Соєр, Гарі Потерр, Івассик Телесек. Ці твори вже добре відомі дітям, тому вони легко визначили, право на що саме було порушено по відношенню до того чи іншого героя казки. 

Також я представила читачам виставку «Пізнай своє право». Книги та статті, представлені на ній, допоможуть читачам розібратися і орієнтуватися у багатоманітному світі правових відносин та не розгубитися у складних ситуаціях, що можуть виникнути у житті.

Коментарі